Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in bepaalde lichaamsdelen die niet vanzelf verdwijnt. Hierdoor zwelt het lichaamsdeel op.
De klachten die oedeem kunnen geven zijn onder andere:
Hoe ontstaat oedeem?
Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. De stelsels zien er ongeveer hetzelfde uit, maar een lymfestelsel is alleen een afvoerend systeem.
Lymfoedeem ontstaat door een verstoring van het lymfestelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een operatie of ongeval. Hierdoor is het systeem niet langer in staat om het lymfevocht af te voeren.
Er zijn 2 soorten van lymfoedeem:
Primair Lymfoedeen: Dit is een aangeboren afwijking in het lymfestelsel. Het lymfestelsel is niet goed aangelegd. Bij patiënten met primair lymfoedeem ontstaan de eerste klachten in de meeste gevallen tussen het 15e en 35e levensjaar. Het begin is meestal sluipend met een progressief beloop. In de meeste gevallen zijn alleen de benen aangedaan. Klachten die met lymfoedeem gepaard gaan, zijn zwelling, stuwingsgevoel, moeheid en tinteling. Mensen met primair lymfoedeem hebben meer kans op terugkerende infecties.
Secundair lymfoedeem: dit ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem, denkt hierbij bijvoorbeeld aan een operatie, ongeval of langdurige infecties. Zo kan lymfoedeem ontstaan door verwijdering van de okselklieren na een borstkanker operatie. Ook door bestraling van lymfeklieren kan oedeem ontstaan.
Lipoedeem: is een stoornis van de aanmaak van de vetcellen. De vetcellen zijn abnormaal groot waardoor er vetophopingen ontstaan. Meestal in de benen, maar soms ook in de armen. Het is een chronische aandoening, die altijd voorkomt aan beide zijden. Kenmerkende klachten voor lipoedeem zijn snelle vorming van blauwe plekken en pijn bij een lichte aanraking.
Veneus oedeem: bij veneus oedeem is er sprake van slechte afvoer van het bloed richting het hart. Het is vaak een gevolg van chronische veneuze insufficiëntie ( CVI). De kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt, sluiten niet meer goed. Hierdoor neemt de druk in de aderen toe, deze zetten uit, waardoor er oedeem kan ontstaan.
Gerichte oedeemtherapie kan helpen deze klachten onder controle te krijgen en te houden.
Tijdens de eerste intake vindt er een vraaggesprek en onderzoek plaats, waarbij de therapeut inzicht krijgt in uw specifieke situatie. Aan het eind van deze intake bepaalt u in samenspraak met uw oedeemtherapeut uw doelstellingen van de therapie.
De behandeling die de oedeemtherapeut geeft zijn onder andere gericht op:
Oedeemtherapie: Dit is een zachte massage methode gericht op het stimuleren van de afvoer van het oedeem ( vocht) uit het probleemgebied. Tevens zorgt deze behandeling ervoor dat het lymfesysteem gestimuleerd wordt om nieuwe kleine en oppervlakkige lymfevaatjes aan te maken, zodat afvoer in de toekomst beter gaat.
Bindweefseltechnieken/fascietechnieken: soms kan er na een operatie of bestraling verkleving ontstaan van de huid en onderliggende (bind)weefsels. Deze geven pijn en verminderde bewegingsmogelijkheden. Door middel van specifieke fascie technieken proberen we het weefsel soepeler te krijgen.
Compressietherapie: soms is het nodig om compressie toe te passen op het lichaamsdeel waar het vocht zich ophoopt. Dit kan door middel van zwachtelen en aansluitend een therapeutisch elastische kous.
Oefentherapie: De oefentherapie is erop gericht het oedeem te verminderen, maar ook de beweeglijkheid te verbeteren of te behouden. Vaak is ook de spierkracht in het oedeemgebied afgenomen. Ook hiervoor is oefentherapie aan te raden.
Lymfetaping: ter ondersteuning van de oedeemtherapie om de afvoer van oedeem te verbeteren, kunnen we een specifieke taping aanbrengen. Deze tape zorgt ervoor dat de huid iets opgetild wordt, waardoor het oedeem beter wordt afgevoerd.
Huidverzorging en leefadviezen: Tijdens de behandeling krijgt u voorlichting over huidverzorging, adviezen met betrekking tot preventie en over belasting en belastbaarheid.
Zelfmanagement: Het is belangrijk dat u zelf weet wat u kunt doen als het oedeem of de klachten toeneemt. U kunt bijvoorbeeld denken aan het zelf leren masseren, zwachtelen, lymfetaping toepassen en oefeningen doen.
Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken?
Neem dan even contact met ons op.