Nekklachten

Nekklachten 

Nekklachten 

Nekklachten

De klacht

Jaarlijks melden zich bijna 2 miljoen mensen zich met pijn in de nek bij de huisarts. Het is dus een veel voorkomende klacht. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Nekpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf over binnen enkele weken. De klachten kunnen wel enorm hinderlijk zijn bij jouw dagelijkse activiteiten zoals autorijden, werken en sporten. 


Wat is nek pijn?

Nekpijn is pijn in nek of bovenop je schouders in de monnikskap spier. Soms kan de pijn gepaard gaan met uitstraling in één of beide armen. Soms hebben mensen moeite met het draaien van het hoofd. Meestal is het niet ernstig, maar kan wel erg vervelend zijn. Herstel treedt meestal spontaan op binnen een periode van 6 weken. Wat de pijn precies veroorzaakt weten we niet, we noemen dit ook wel aspecifieke nekpijn. De pijn kan ook plotseling ontstaan na bijvoorbeeld een aanrijding.

Naast pijn in de nek zijn er nog andere klachten die door hun oorsprong in de nek hebben;

  • Pijn in de nekregio

  • Hoofdpijn

  • Uitstralende pijn naar de armen

  • Tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.


Hoe wordt het veroorzaakt?

In verreweg de meeste gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van pijn in de nek. Een röntgenfoto of een scan is niet zinvol, er is geen relatie tussen zichtbare afwijkingen en de ervaren klachten. Daarnaast heeft het geen gevolg voor de behandeling die wordt gegeven.

Vaak worden de klachten veroorzaakt door een samenkomst van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan stress, slechte houding, te weinig beweging en eventueel andere aandoeningen. De fysiotherapeut zal samen met jou proberen te achterhalen welke factoren mogelijk een rol spelen. Dit is ook belangrijk voor het voorkomen van een nieuwe periode van nekpijn in de toekomst.

Een heel klein deel van de mensen heeft last van zenuwpijn in de arm die soms gepaard gaat met nekpijn. Het zogenaamde radiculaire syndroom, deze wordt meestal veroorzaakt door een hernia. Hierbij druk een uitpuiling van de tussenwervelschijf op een zenuw. Dit syndroom is vast te stellen middels neurologisch onderzoek door de fysiotherapeut. Soms is er dan ook sprake van spierzwakte in bepaalde spieren of vermindering van het gevoel in de arm. Zijn deze klachten na 6 tot 8 weken niet verbeterd, dan zal de fysiotherapeut je terugsturen naar de huisarts.

Hoe wordt het behandeld?

De fysiotherapeut zal je in eerste instantie voorzien van adviezen en voorlichting. Nekpijn gaat in de meeste gevallen binnen enkele weken vanzelf over. Het is belangrijk dat je probeert jouw dagelijkse activiteiten uit te voeren voor zover de klachten dat toelaten. Probeer de nek rustig de draaien binnen de mogelijkheden.

Als je al lange tijd last hebt van nekklachten, de zogenaamde chronische nekklachten, dan is de therapie gericht op het omgaan met de klachten en niet meer op het wegnemen van de pijn.

De fysiotherapeut kan ook proberen pijnvermindering te verkrijgen door verschillende technieken. Bijvoorbeeld door mobilisaties of manipulaties (kraken), waardoor lokale bewegingsbeperkingen worden verbeterd. Soms kan ook massage of dry needling pijnverlichting geven, door de pijnlijke spieren in de omgeving van de nek te ontspannen.

Ook oefentherapie is een belangrijk onderdeel van fysiotherapie bij nekpijn. Beweging doet nekpijn verminderen en kan je helpen in het verbeteren van jouw dagelijks functioneren.




Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken? 

Neem dan even contact met ons op.