Binnen de fysiotherapie maken wij verreweg het meest gebruik van kinesiotape. ‘Kinesio’ betekent beweging en ‘tape’ betekent plakband, dus vrij vertaald betekent het bewegingsplakband. Kinesiotaping wordt ook wel medical taping genoemd, het gaat om het tapen met elastische tape. Bij de originele tape die we vroeger gebruikten probeerden we bewegingen te beperken. Gevolg was dat dit onaangenaam zat en je erdoor beperkt werd. Het lichaam heeft beweging nodig en ‘rust roest’, je wilt beweging dus zoveel mogelijk stimuleren. Daarom wordt tegenwoordig veelal de elastische tape gebruikt.
Wat is het?
Kinesiotape herken je vaak aan de kleurrijke tape, al dan niet met een printje. Het is elastisch materiaal met een lijmlaagje erop. Een allergie voor de tape komt niet vaak voor, mocht je dit wel zijn, geef dit dan aan. Er bestaat ook een ‘sensitive’ versie, welke soms dan wel wordt verdragen. De tape is zo ontworpen dat deze dezelfde dikte en elasticiteit als de huid heeft. De huid is niet alleen onze beschermingslaag, maar is ook belangrijk voor het bewegen. Door te bewegen of aan de huid trekken ontstaan er allerlei prikkels en zetten diverse cellen aan het werk. Dit kan onder andere zorgen voor betere circulatie en minder pijn. Ook het lymfestelsel kan gestimuleerd worden en op deze manier kan het gebruikt worden bij lymfoedeem. De tape kan dagenlang blijven zitten en je kan er gewoon mee douchen.
Het wordt voor een groot aantal aandoeningen gebruikt. Je kan vele effecten bereiken met tape.
Voor wie is het?
Je ziet de tape vaak op het sportveld, het kan sporters ondersteunen in het bewegen en herstellen van hun blessure. Maar ook als je om je heen kijkt zie je het regelmatig. Je kan er allerlei effecten mee bereiken en het kan gebruikt worden bij ontelbare klachten. Enkele voorbeelden zijn;
De behandeling
Tapen als op zichzelf staande behandeling wordt binnen de fysiotherapie niet toegepast en is altijd slechts een onderdeel van de behandeling. Raakt je tape kort na de fysiotherapiebehandeling los, dan mag je altijd contact opnemen om deze tussendoor te vervangen. Indien langdurig tapen nodig of wenselijk is kan de therapeut je leren om het zelf te doen of iemand anders in je huishouden die je een keer meeneemt naar de behandeling.
Voor kinesiotaping kunt u terecht bij al onze fysiotherapeuten.
Hooikoortstaping
Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts; circa 20% van de bevolking. Meestal beginnen de klachten in het voorjaar door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme. Histamine komt vrij in het lichaam en dit veroorzaakt allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts zoals; niezen, dikke ogen, opgezette slijmvliezen enz.
Hoe werkt het?
Medical tape bevat geen medicinale toevoegingen, toch blijkt uit twee inventarisaties (pilot in 2016 en 2017) dat, door Medical Taping toe te passen bij hooikoortsklachten, 84% verlichting van de klachten wordt ervaren. Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De zones van de longen liggen met name aan de bovenkant van de rug. Door de elastische tape direct op dit gebied aan te brengen stimuleert de tape de huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel prikkelen. Deze prikkel heeft een kalmerende werking op het afweermechanisme waardoor de hooikoortsklachten afnemen.
Wat de therapeut kan doen?
De therapeuten in deze praktijk zijn speciaal opgeleid om het Medical Taping Concept goed te kunnen toepassen. Deze van oorsprong Aziatische tapemethode is een waardevolle ondersteuning gebleken binnen de professionele praktijk en is een uiterst effectieve, pijnvrije en veilige methode die vooral bekend is bij het behandelen van diverse blessures en klachten. Uit de praktijk blijkt dat ook bij hooikoortsklachten deze tapemethode effectief kan zijn en dat de therapeut je daarvoor kan behandelen.
Hoe vaak tapen?
Uit twee pilot studies blijkt dat na een eerste keer tapen al direct een positief effect merkbaar is. Door een tweede tape na 1 week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten verder afnemen. Afhankelijk van de resultaten na twee behandelingen kan besloten worden eventueel een derde keer te tapen om een nog beter effect te bereiken. Geadviseerd wordt de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen.
Vergoeding
De kosten voor het aanbrengen van de taping komen voor eigen rekening en worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Heeft u vragen over onze behandelingen of wilt u een afspraak maken?
Neem dan even contact met ons op.